תיקון ותחזוקה של אופניים חשמליים:
כיצד לאבחן ולפתור בעיות נפוצות של אופניים חשמליים
28 בדצמבר 2022
בעוד שאופניים חשמליים דומים למדי לאופניים מסורתיים מבחינת צורה ותפקוד, הם דורשים כמה נקודות טיפול נוספות כדי לשמור עליהם בצורה אופטימלית ולהימנע מהוצאות גדולות. אלה שרוכבים הרבה חזק ימצאו את עצמם עם הכי הרבה תקלות, האופניים החשמליים מורכבים הרבה יותר מבני דודיהם האנלוגיים. אתםתקלקלו ותשברוחלקים, אם אתם אוהבים את זה או לא. למרבה המזל לרוב האופניים החשמליים, ובמיוחד הסוללות והמנועים, יש אחריות לשנתיים או שלוש והם אמינים היום הרבה יותר ממה שהיו פעם.
טיפול ואחסון סוללה
הסוללה היא אחד החלקים היקרים ביותר. (כ-1,000$+), וללא סוללה, אופניים חשמליים הם פשוט אופניים כבדים מאוד, ולכן כדאי לשמור על הסוללה במצב טוב. רוב האופניים החשמליים בימינו משתמשים בסוללות ליתיום-יון, ולמרות שהן די חזקות, בהחלט יש כמה 'עשה ואל תעשה' כדי לשמור על הסוללה שלכם במצב הטוב ביותר.
הראשון הם התנאים שבהם אתה שומר ומטעין את האופניים. Shimano, למשל ממליץ על טווח טמפרטורות בטוח של 0 עד 40ºC לטעינה ו-10º עד 50ºC להפעלה. הטמפרטורות המצוטטות הן כמובן קיצוניות, ולמרות שסוללה עשויה לפעול בתנאים אלה, עדיף לחיי הסוללה שהיא תישמר איפשהו באמצע שהיא בערך 20ºC או טמפרטורת החדר. אם האופניים מאוחסנים בחוץ במקום כמו מוסך או מחסןיהיה רעיון טוב להסיר את הסוללהולהכניסה הבייתה.
בנושא האחסון, מכיוון שבאופניים חשמלייםחדירת מים היא בעיה פוטנציאלית. אחסון האופניים במקום סגור היא הדרך הטובה ביותר לשמור על האופניים במצב הטוב ביותר. ככלל מאוד לא מומלץ לאחסן אופניים חשמליים בחוץ, אפילו אם הם מכוסים, שכן לחות, גשם וכו' עלולים לגרום לקורוזיה, אטמים עלולים להתייבש, ובדרך כלל אלו חדשות רעות עבור האופניים. הוסף רכיבים חשמליים ואחסון חיצוני הוא מתכון לצרות והוצאות.
טעינה
אין צורך לטעון עד 100% בכל פעם; הסוללות פועלות בצורה הטובה ביותר בין 20% ל-80%, טעינה אחת בין 20-80% עדיפה על הרבה טעינות קטנות. לדוגמה, אם אתה יודע שהנסיעה היומית שלך משתמשת ב-10% סוללה לכל כיוון, אל תטען את האופניים שלך כל יום כאשר השתמשת רק ב-20%, טען אותם כמעט במלואם כל 4 או 5 ימים (כאשר אתה מגיע ל-20% בערך). עדיף להטעין את האופניים ממש לפני שאתם מתכננים לרכיבה, ולא מיד אחרי שסיימתם את הרכיבה.
ריקון הסוללה ל-0% בטוח מדי פעם, אבל אל תשאיר אותה כך – הטען אותה מחדש בהקדם האפשרי. כמו כן, אל תטעין לעתים קרובות עד 100% אם אינך זקוק לטווח המלא, אם כי זה מועיל לעשות זאת מדי פעם כדי לכייל את התאים. אם האופניים מועברים לאחסון, עדיף לשמור אותם בטעינה של 40-60% ולבדוק אותם מדי פעם.
עבור אופניים עם חיבור טעינה מגנטי, הקפד לבדוק אותם באופן קבוע כי לא 'נדבקו' חלקי מתכת קטנים למחבר או למטען. בדוק תמיד את כבל המטען לפני טעינת האופניים.
מה לעשות כשהאופניים החשמליים שלך מתקלקלים
רוב האופניים החשמליים יחוו בשלב מסוים בעיות חשמליות או אלקטרוניות, חלקן יכולות להיות קלות לפתרון, אחרות פחות. אתחיל ואומר שלעתים קרובות דרך הפעולה הטובה ביותר (אך לא בהכרח הראשונה) היא לפנות לחנות האופניים המקומית שלך. לעתים קרובות יותר, לרוב, אבחון תקלות באופניים חשמליים דורש חיבור האופניים לתוכנת היצרןשלרוב זמינה רק לחנויות מורשות. זה אומר שלעתים קרובות כמעט בלתי אפשרי לאבחן ו/או לתקן בעיות באופניים חשמליים ללא חיבור למחשב.
ראוי לציין גם שלרוב החנויות יש הסכם עם המותגים שלהן לפיו הם מחויבים חוזית לטפל בבעיות אחריות עבור המותגים שהם מייצגים, בין אם האופניים או החלק הזה נרכשו דרכם ובין אם לאו. זה אומר שאתה לא בהכרח צריך לחזור לחנות שבה רכשת את האופניים – עם זאת, אחד הדברים הפשוטים ביותר שאתה יכול לעשות כדי לנסות לתקן שגיאה הוא פשוט לכבות את האופניים ולהדליק שוב. זה אמור להיות הדבר הראשון שאתה מנסה לאחר הופעת קוד השגיאה על הצג
אופניים חשמליים מגיעים עם סכנת התחשמלות. אם אתה מפרק או עובד על האופניים החשמליים שלך בבית, וודא שאתה מנתק את הסוללה לכל הפחות כדי למנוע את הסיכון להתחשמלות.
בעיות מוטוריות
כאמור, רכיבה על אופניים חשמליים דומה לאופניים רגילים, אם כי בהבדל אחד ברור הם חזקים בהרבה ומכאן שהעומסים גבוהים בהרבה גם הם.
הדבר הראשון והגדול ביותר הוא להקפיד ולהשתמש בהילוכים כמו באופניים רגילים כדי להבטיח חיים ארוכים למנוע. לעתים קרובות אנשים מסתמכים על המומנט של המנוע ונוטים להשאר בהילוך קשה ולתת למנוע לעשות את כל העבודה. זו טעות ממספר סיבות; היעילות פחותה בהרבה, הסוללה מתרוקנת מהר יותר, המנוע פועלבעומס גבוה. (מנועים מניעים את גלגל השיניים הראשי באמצעות רצועה או גלגל שיניים מפלסטיק שימוש לא מבוקר יגרום במהרה לגלג'ש להרעיש ו/או להישבר.
מנועי אופניים חשמליים מכוונים להיות היעילים ביותר באותו קצב כמו גוף האדם; זה מה שעוזר להם להרגיש טבעיים וקלים לרכיבה. קצב של 75-100 סל"ד הוא הנקודה הנכונה ליעילות המנוע – רכיבה בטווח הזה תצרוך פחות מהסוללה מכיוון שהמנוע לא יפעל בעומס גדול. זכור, אם הרגליים שלך לא אוהבות ללחוץ על הילוך חזק כל כך, גם המנוע שלך לא אוהב. ברבים מצגי השליטהמצבי השליטה ניתנים להתאמה אישית.
רוב המנועים החשמליים אמינים מאד, אולם כמו כול מכשיר חשמלי, הם יכולים להתקלקל. לפעמים כתוצאה מבעיית תוכנה, לפעמים חדירת מים, לפעמים אולי סתם הלחמה גרועה. מכיוון שמדובר ביחידות אטומות שבהן האחריות בטלה אם היא נפתחת, לרוב אין דרך אמיתית לדעת מה הבעיה. אם האופניים שלך לא מכוסים באחריות, אז מנוע חדש יכול לעלות בסביבות $2000 – אחת הסיבות הרבות שאני מציע לקנות חדש לגמרי ממותג בעל מוניטין.
רבים או רוב המנועים יפתחו חריקות ורעשים בעת דיווש. לרוב זה פשוט חיכוך ו/או ליכלוך בין המנוע לנקודות ההרכבה על המסגרת. אחד הדברים הראשונים לעשות הוא לבדוק הם בורגי חיבור המנוע לשלדה מחוזקים במומנט הנכון;, השלב הבא יהיה להסיר את הברגים, לנקות ולשמן את הממשק בין המנוע/מסגרת/בורג ולהרכיב מחדש לפי המפרט.
לפעמים תופיעה שגיאת סוללה. זה יכול להיות בגלל שהאופניים לא מוצאים את הסוללה, או שיכול להיות שיש בעיה בסוללה. הדבר הראשון שצריך לעשות הוא לבדוק שהסוללה מחוברת היטב לאופניים ושהמחברים נקיים ויבשים ומתחברים היטב.
אם הסוללה מחוברת כהלכה ותקינה, קיימת אפשרות שהסוללה עצמה יכולה להיות הבעיה. התחל בבדיקת הסוללה – האם יש נזק למארז? אם רואים נזק גלוי למעטפת, יש להסיר את הסוללה מהאופניים מיד, ורצוי לשים אותה במקום מחוץ לבית אם אפשר במיכל מתכת ו/או בחול סוללה שנכנסת לבריחה תרמית מסוכנת ביותר.
אם נראה כי מעטפת הסוללה שלמה, קיימת אפשרות של תקלה פנימית כלשהי. זה יכול לקרות – אולי יש חיבור רופף בפנים, או שהקושחהנפגמה. לעתים קרובות ניתן לעדכן/לשכתב את קושחת הסוללה וזה עשוי לפתור את הבעיה, אבל זה מצריך התערבות מומחהאם זה לא פותר את הבעיה, סביר להניח שזה יהיה מקרה אחריות וסוללה חלופית, מכיוון שהסוללות אינן ניתנות לתיקון. זה אמנם קורה מעת לעת, אבל מקרים של סוללות פגומות נמוכים בהרבה ממה שהיו פעם.
אופניים לא נדלקים
אם האופניים לא נדלקים בכלל, זה יכול להיות לעתים קרובות משהו פשוט כמו חיבור רופף. הדבר הפשוט ביותר שאתה יכול לעשות כאן הוא לבדוק את כל חיבורי החוטים הגלויים ולוודא שהם מחוברים במלואם. במקרה של אופניים חשמליים של Shimano, חוטים מנותקים לעתים קרובות ובקלות מהחלק האחורי של יחידת הראש/תצוגה על הכידון – שאל ה-LBS שלך אם יש להם כלי חילוף לחוטי Di2 כדי להקל על ניתוק/חיבורם. במקרה של אופניים מיוחדים, אם תקע הסוללה המגנטי של Rosenberger אינו מותקן כהלכה, האופניים עלולים לא להידלק. ודא שהתקע מותקן כהלכה אך אל תפעיל אותו בכוח.
כך גם לגבי כל אופניים חשמליים עם סוללה מנותקת לטעינה או ניתנת להסרה בכלל – למשל סוללה שנשמטת מהמסגרת. הסר את הסוללה ובדוק שאף אחד מהדקים על הסוללה או המסגרת אינו כפוף/לא מיושר וודא שהם נקיים. ניתן להשתמש בניקוי מגעים חשמליים לניקוי מגעי הסוללה כדי להבטיח חיבור טוב. ודא שהסוללה יושבת כהלכה ואינה רופפת. חיבור רופף עלול לגרום לסוללה לא להידלק או ליצור חיבור ספורדי. ייתכן שנעילת הסוללה תצטרך לכוונן להתאמה טובה יותר. אם לא ברור כיצד להתאים זאת או צור קשר עם LBS שלך.
בעיות חשמל ואלקטרוניקה אחרות
אופניים חשמליים מורכבים מהרבה חלקים קטנים ורכיבים נלווים, ולפעמים אלה ייכשלו. ישנן מספר בעיות נפוצות שעלולות להתעורר ברוב המותגים, חלקן קל לתקן. אתחיל ואומר שלרוב האופניים החשמליים יש דרך כלשהי לומר לך איזה סוג של שגיאה הם חווים, כך שאתה לא תמיד בחושך. אם אתה נתקל בשגיאה, התצוגה או השלט יתנו סוג של קוד, בין אם זה טקסט כמו "W101" או שילוב של אורות מהבהבים.
הקוד הזה לא תמיד יישאר, אז הייתי ממליץ לצלם את השגיאה כדי שיהיה לך מה להמשיך בהמשך. בנוסף לרוב האופניים החשמליים יש אפליקציה נלווית לסמארטפון שיש לה רמה מסוימת של אבחון שגיאות. לדוגמה, האפליקציה Specialized Mission Control תדווח על השגיאה, תיתן תיאור בסיסי של השגיאה וכל הצעדים שהבעלים יכול לנקוט כדי לתקן אותה, או תודיע להם אם הם צריכים לבקר מומחה.
שגיאת חיישן מהירות
לכל האופניים החשמליים יש צורה כלשהי של חיישן מהירות, בדרך כלל מובנה בגלגל האחורי או ברוטור הבלם. שגיאה בחיישן המהירות תגיע לרוב בצורה של סיוע כלשהו כאשר האופניים מופעלים ולאחריה זה חותך לפתע את הסיוע ולא קורא שום מהירות. המערכת תישאר דולקת אך לא תיתן שום סיוע. בחלק מהאופניים החשמליים חיישן המהירות ממוקם על משענת השרשרת עם מגנט מחובר לחישורים, בדומה לחיישן מהירות במחשב אופניים. המגנט יכול לצאת מישור עם החיישן, לכן הדבר הראשון הוא לבדוק שהמגנט והחיישן מיושרים ונקיים.
בהרבה אופניים חשמליים מתקדמים, מגנט חיישן המהירות מובנה כעת ברוטור הבלם האחורי או בטבעת הנעילה האחורית, מה שאומר שהוא לא יכול לצאת מישור, אבל זה אומר שהוא יכול להתכסות באבק בלמים ולתת קריאה גרועה. כדאי לבדוק שהמגנט נקי, או שרק בניתם אופניים חדשים שבעצם יש לכם שם בכלל מגנט. אם אלה לא פותרים את הבעיה, החיישן עצמו יכול להיות הבעיה, ובמקרה זה תצטרך ליצור קשר עם מומחה.
שגיאה W013
שגיאה ספציפית ל-Shimano היא שגיאה W013 או E013. זוהי שגיאה בכיול של חיישן המומנט בעת הפעלת האופניים. החיישן מכייל את עצמו בכל פעם שהאופניים מופעלים, ואם הוא מקבל קריאה שהוא לא מצפה, זה גורם לשגיאה. בדרך כלל זה כאשר האופניים מופעלים עם רוכב על האופניים ורגל על דוושה אחת. שגיאה זו נפתרת בקלות על ידי ירידה מהאופניים וכיבוי והדלקה מחדש של האופניים. שגיאה זו אמורה להתרחש רק במנועים ישנים מסדרת E8000, לא ב-EP8 החדש יותר, וזה יכול להיות הרגל טוב תמיד להפעיל את האופניים בעמידה לצדם, במקום לשבת עליהם.
שגיאות הקשורות לסביבה
שגיאות נפוצות אחרות כוללות שגיאות הקשורות לטמפרטורה ושגיאות הקשורות למים. מדי פעם רכיבים עשויים להתחמם או קרים מדי, ואם האופניים שלך אומרים לך שזה המקרה, ברור שאתה הולך לדעת אם חם מדי או קר מדי הייתה הבעיה. פשוט קח את האופניים הביתה או אם אתה יכול איפה שאתה נמצא, תן להם להתחמם או להתקרר. לחלופין, נסה להעביר אותו להגדרת צריכת חשמל נמוכה יותר אם הוא מתחמם יתר על המידה. כמו שבני אדם יכולים להתקרר או להתחמם מדי, כך גם מנועים יכולים להתקרר.
אם חדירת מים היא הבעיה, הפרד את החיבורים שאתה יכול לראות או להגיע אליהם בקלות, וייבש אותם עם מגבת או קצת אוויר דחוס. ודא שהסוללה שלך מנותקת תחילה כדי למנוע סכנת התחשמלות. בדרך כלל אופניים חשמליים מיוחדים יכולים לחדור מים לתוך יציאת טעינת הסוללה מכיוון שהם חשופים למדי ליד אזור הארכובה. ניתן להשתמש בגריז דיאלקטרי לחיבורים אטומים למים – כמות קטנה מסביב לאטם היא כל מה שהוא צריך. ודא שמכסה יציאת הטעינה מותקן היטב שוב לפני הרכיבה.
סוללת יחידת שליטה
יחידות שליטה של אופניים חשמליים, מסכים, תצוגות וכו' תכלול סוללה קטנה מסוג 'מטבע' כדי לשמור על פעילותם גם כאשר האופניים כבויים ו/או הסוללה מוסרת. עם אורך חייםשל עד שנה במקרים רבים – אולם הן יכולותלהחלש, מה שעלול לגרום לשגיאה. סוללות אלו בדרך כלל די קלות להחלפה ודורשות מברג קטן או מפתח T10 Torx.
לוחות זמנים לתחזוקה
מבחינת לוחות זמנים לתחזוקה, באמת אין לוח זמנים לרכיבים אלקטרוניים. רובם לא מתוכננים לקבל שירות ספציפיולכן הם לא צריכים להתקלקל, למרות זאת. חיישני מהירות אינם בעלי תוחלת חיים ספציפית, ומסבי מנוע בדרך כלל אינם מיועדים להחלפה וכשל גורם בד'כ החלפת מנוע בתקופת האחריות, כאשר המנוע הישן משופץ לעתים קרובות ונשלח כתחליף בהמשך.
עבור רכיבי אופניים רגילים, אין לוח תחזוקה ספציפית, בדיוק כמו אופניים אנלוגיים. בדיקה של רכיבי מערכת הנעה בפרקי זמן קצרים יותר מאשר עם אופניים אנלוגיים מכיוון שהם תחת עומסים גדולים בהרבה ( יותר כוח ומשקל). אז, לתקן ולהחליף חלקים תלוי בדברים רבים כמו משקל הרוכב, איפה אתה רוכב, איך אתה רוכב וכמה אתה רוכב.
עם זאת, אתה צריך לצפות לעבור חלקים מתכלים בערך פי שניים מקצב האופניים הרגילים שלך. זה כולל צמיגים, שרשראות, קסטות, רפידות בלמים, רוטורים ומסבים. יש לטפל במתלים לפי המרווח המומלץ על-ידי היצרן – בדרך כלל 50 שעות לשירות של החלפת אטמים ושמן ו-200 שעות לשיפוץ מלא.
סיכום
מדריך זה לא אמור לכסות הכול, אבל צריך לספק נקודת התחלה טובה. אחת הנקודות העיקריות היא שלמרות שישנן שגיאות מערכת מסוימות שניתן לפתור בבית בקלות יחסית, אופניים חשמליים בהחלט לא ניתנים לשירות ביתי כמו אופניים לא חשמליים ולעיתים קרובות דורשים נסיעה לסדנה כדי לפתור בעיות. לעתים קרובות לא לגמרי ברור מהיכן עשויה להגיע שגיאה, במיוחד כאשר האופניים לא נדלקים ולכן לא ניתן לאבחן דיגיטלית. מקרים כאלה דורשים לעתים קרובות בדיקה מעמיקה, חיבור למחשב היצרן עד שמשהו יעבוד.
יצירת קשר עם סדנה מתמחה היא בדרך כלל הדבר הטוב ביותר לעשות, ולעתים קרובות הם יכולים לספק מידע ספציפי יותר על דגם האופניים שלך, לפעמים לאבחן דברים בטלפון. חנויות אופניים נמצאות שם כדי לעזור, אז אל תחששו ליצור קשר.